Region Stockholm lyfter gärna fram sin klimatvänliga kollektivtrafik, där 95 procent av bussarna körs på fossilfritt bränsle eller el.
Men förra året ökade koldioxidutsläppen från bussar, sjötrafik och färdtjänst – för första gången på många år.
Orsaken är framförallt att bussföretagen har övergått från biodieseln HVO100 till det rapsbaserade RME/Fame – som är billigare men ger större koldioxidutsläpp. Det är något de har rätt att göra enligt avtalen med SL.
– I tider då prisskillnaden mellan HVO och RME är tillräckligt stor kan det löna sig att använda RME istället, trots att man då behöver anpassa motorn. Så har det varit den senaste tiden, förklarar Sophie Gunnarsson på SL:s pressavdelning.
"Ett förlorat år"
Inköpen av HVO100 minskade under 2024 från 18 miljoner kubikmeter till 4 miljoner kubikmeter, visar regionens hållbarhetsbokslut.
– 2024 var ett förlorat år för regionens klimatarbete. Vi hade byggt hela vår strategi på ett visst slags bränsle. Nu visar det sig att det var väldigt skört, sa vänsterpartiets trafikpolitiska talesperson Anna Sehlin under tisdagens fullmäktigedebatt.
Regionrådet Anna Sehlin (V) är kritisk till att informationen om det utbytta bränslet kommer först nu.
Eira Desax
Men det är också stora skillnader mellan bussbolagen. Keolis körde fortfarande förra året på 45 procent HVO. Nobina berättar att de ökade sin andel HVO med 4 procent under förra året.
Totalt ökade koldioxidutsläppen från regionens verksamheter från 177 000 ton till 186 000 ton, enligt bokslutet.
Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) anklagade majoritetspartierna för att svika sina miljölöften.
– Ni är de största utsläppsskurkar vi sett i regionen på år och dag. Har ni gett operatörerna klartecken att övergå till ett billigare och smutsigare bränsle, undrade han.
Sänkt reduktionsplikt påverkar
Anna Sehlin (V) svarade att de flesta av avtalen med bussföretagen skrevs under det tidigare M-styret. Enligt avtalen räknas även RME som ett acceptabelt bränsle.
– Det är först nu som vi får veta att det här skiftet har skett. Om vi hade fått informationen förra våren hade vi kunnat göra något åt det, sa hon.
En annan orsak är den statligt reglerade, sänkta reduktionsplikten, som lett till att färdtjänsten och skärgårsbåtarna nu körs på en högre andel fossilt bränsle än tidigare.
– Det är otroligt allvarligt att koldioxidutsläppen ökar, på grund av regeringens totala slakt på reduktionsplikten, sa trafikregionrådet Anton Fendert (MP).