Runt nyår stoppas första fröna i jorden och runt valborg startar försäljningen. Nu är det på sluttampen.
– Nu rear jag ut de sista plantorna och finns det något kvar efter det så går en del till Ekerö pastorats odlingslott, säger Mikael Gustavsson.
36–40 sorter
Mellan 35 och 40 olika sorters chilifrukter och tomater drar han upp hemma på södra Färingsö varje år. Köket och gästrummet fylls av plantor som ska planteras om flera gånger innan de är stora nog att säljas. Mellan 1000 och 1200 plantor om året blir det.
– Det är mycket tid som jag lägger ner på det här. Men det är mitt sätt att ge tillbaka till livet, det har blivit ett kall, säger han.
Mellan 1000 och 1200 plantor drar Mikael Gustavsson upp varje år.
Lisa Halldén
Det hela började med att sambon Tommy Jonestrand ställde ut sina vävnader på Konstringen. Mikael sålde kaffe och kanelbullar och drog in någon tusenlapp.
– Jag funderade på vad jag skulle göra med pengarna och fastnade för Världens barn. Jag är lärare så det ligger mig nära om hjärtat.
Kanelbullar är en hörnsten
Det var tio år sedan och fortfarande är kanelbullarna en viktig hörnsten i insamlingen.
– De har blivit mitt signum. De ska alltid vara nybakade.
Kaféet är en del av Konstringen varje år, då Mikael också säljer hantverk gjorde av kompisar, sticklingar på pelargoner och sina egna virkade grytlappar. Allt går direkt ner i insamlingsbössan.
En droppe
Sedan starten har Mikael Gustavsson skramlat in drygt 478 000 kronor och i höst ska halvmiljon-gränsen passeras.
– Det finns så många barn som behöver hjälp i världen. Det här är väl egentligen en droppe i havet, men vi behöver många sådana här droppar. En tomatplanta för 30 kronor kan göra skillnad.