I undersökningen har både företagare och kommunpolitiker fått sätta betyg på företagsklimatet i Stockholm. Resultatet visar att politikerna ofta ser mer positivt på situationen än vad företagen själva gör.

I Stockholms stad ger företagarna ett genomsnittligt betyg på 3,2 av 6 – en minskning från 3,4 året innan. Politikerna däremot ger ett klart högre betyg: 3,9.

– Många politiker tycker nog att de gör ett bra jobb. De har möten, gör företagsbesök och försöker hålla en god dialog. Men företagsklimatet handlar om mer än det politikerna stöter på, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Annika Bröms, regionchef för Stockholm på Svenskt Näringsliv. 

Annika Bröms, regionchef för Stockholm på Svenskt Näringsliv. 

Pressbild

Saknas samsyn

Hon menar att det saknas samsyn kring hur läget faktiskt ser ut. För att stärka företagsklimatet krävs snabbare handläggning, enklare regler och en bättre dialog mellan kommun och företag.

– Samtidigt är minskad brottslighet och ökad trygghet central för att företag ska vilja etablera sig och växa, säger Annika Bröms.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tror att skillnaderna i uppfattning handlar mer om olika perspektiv än om verkliga motsättningar.

– Det krävs en ömsesidig förståelse för företagens behov och strukturer samt för kommunens beslutsgångar och lagstiftning. Särskilt i en stor stad som Stockholm med många olika intressen och beslut rörande en fråga kan fattas i flera olika förvaltningar, säger hon.

Karin Wanngård (S) lyfter fram stadens nya näringslivspolicy som ett verktyg för att förbättra företagsklimatet.

Karin Wanngård (S) lyfter fram stadens nya näringslivspolicy som ett verktyg för att förbättra företagsklimatet.

Tom M Kronestedt

Sämst betyg på det staden själv styr över

Efter en positiv utveckling mellan 2017 och 2023 har betygen från företagen börjat sjunka de senaste två åren. Sämst betyg får områden som staden själv ansvarar för – tjänstemännens och politikernas attityder, service och bemötande samt dialogen med företagen.

Samtidigt visar en annan mätning – den årliga insiktsundersökningen (Nöjd-Kund-Index, NKI) – att företagen blivit nöjdare med kommunens myndighetsservice. Stockholm har där ökat sitt betyg till 74 av 100, en förbättring med två enheter jämfört med året innan.

För att stärka dialogen med näringslivet lyfter finansborgarrådet fram stadens nya näringslivspolicy:

– Vi tar genom den ett större tag om det som staden har möjlighet att påverka och vi både breddar och fördjupar vår uppföljning av företagsklimatet inom fler olika områden, säger Karin Wanngård.