Tibetanska böneflaggor i taket, ett altare med Buddha bakom soffan och många böcker om buddhism. Men också möbler och saker som de flesta har hemma. Ingela och Dominique Gréau välkomnar på Vinggatan i Skarpnäck.

På bordet lägger Ingela Gréau fram boken hon skrivit. 

I boken finns en bild på läroinstitutet som Dominique Gréau ritade.

I boken finns en bild på läroinstitutet som Dominique Gréau ritade.

Mikael Andersson

"Vajra Vidya - från vision till verklighet" handlar om deras liv och om hur den tibetanska buddismen nådde Sverige. Men framför allt om det stora uppdraget Dominique plötsligt fick en dag av Thrangu Rinpoche, en upplyst lama, på besök i Sverige. De hade aldrig träffats. Men lamans fråga kom direkt. Kunde Dominique rita ett kloster och högre läroinstitut för buddistiska munkar på en helig plats?

Uppdrag slutfört

I Hjortparken, i utkanten av indiska Varanasi, där Buddha enligt legenden höll sin första predikan, invigdes 1999 ”Vajra Vidya”. Arkitekt bakom: Skarpnäcksbon Dominique Gréau. Assistent: Skarpnäcksbon Ingela Gréau.

Mycket jobb låg bakom och under ett par års tid bodde paret i Indien.

– Det är berömt nu. Det är tusentals munkar som utbildat sig i den sju år långa utbildningen där. Jag är 82 år nu och ville innan jag dör beskriva Dominiques projekt, säger Ingela.

Vajra Vidyas huvudbyggnad på invigningsdagen 1999.

Vajra Vidyas huvudbyggnad på invigningsdagen 1999.

Dominique Gréau

Vajra Vidya skulle kunna ses som ett livsverk. I dag är paret pensionärer. Ingela ägnar mycket tid åt sömnad och Dominique en hel del tid senaste året åt studier och översättning av buddistiska skrifter.

– Vi lever normala liv. För mig är det viktigaste relationer till andra människor. Det mesta annat är oviktigt, säger Dominique.

Men förhållningssätt kommer med tron. De strävar efter att inte låta tankar och känslor ta över. 

– Jämnmod är väldigt viktigt inom buddism, säger Ingela.

En stilla vardag

Även stillhet är viktigt. Både hemma och under de dagliga naturpromenaderna.

– Vi talar nästan aldrig under promenaderna. Det är lätt att pratet leder till något som stör, förklarar Ingela.

Om de inte når det svåruppnåeliga tillståndet av upplysning, väntar enligt tron återfödelse – i någon form.

Ingela har under samtalets gång påpekat att de har mänskliga brister som andra. När Mitt i stämmer träff med dem ska de hämta pizza: Quattro Stagioni med räkor och skinka. Det är två ingredienser de borde hålla sig i från menar de. Många buddhister är vegetarianer.

Så det kan bli en återfödelse?

– Ja, det kan det, säger Dominique och skrattar hjärtligt.